Bättre ekonomi med Excel

by admin on December 21, 2019

1762-1

Vem vill inte ha en bättre ekonomi? Mer pengar som du kan använda på något roligt? Det är samma sak för privatpersoner som för företag. Genom att hålla ordning på din ekonomi så kan du faktiskt ha råd med mer. Det har visat sig att de som ställer i ordning en budget, en plan, använder mindre pengar. Naturligtvis är det inte bara fråga om att skriva ner några utgifter på en papperslapp. Istället handlar det om att ha kontroll över vad du gör. 

Många företag lägger ner stor möda på att hitta rätt person för posten som ekonomichef. För det är en av pelarna för en framgångsrik verksamhet. Förmågan att tyda alla siffor och även förstå vad de kan innebära i det långa loppet är en gåva. Plus utbildning och erfarenhet naturligtvis. Men även på en något lägre nivå kan medarbetare dra nytta av de hjälpmedel som finns. Allt för att skapa en bättre ekonomi. 

Ha kontroll över pengarna

Ett bra sätt för att ha översikt är genom att använda ett dataprogram som är lämpat för beräkningar. Excel är ett av de mest använda. Bland annat för att det är enkelt att bruka och du snabbt kan se hur olika transaktioner påverkar helheten. Det är inte alls så svårt att göra en enkel uppställning. Även ett antal privatpersoner väljer att föra upp familjens ekonomi på ett Excel ark. Men många företag klarar sig bättre om du går lite djupare än så. Lär dig göra avancerade kalkylmodeller

En av hemligheterna bakom en effektiv arbetsplats är att inte behöva upprepa samma sak flera gånger. Om du lägger in en uppgift på ett ställe ska det automatiskt överföras till andra. Affärssystem bygger på den här principen, likaså de bästa personalsystem. Typ att tidrapporteringen ska gå direkt till lönehanteringen, och liknande situationer. Precis samma sak gäller för ekonomin. Om du behärskar Excel och liknande applikationer så kan du göra en modell som är sammankopplad på flera sätt och vis. Nöj dig inte med att bara kunna grunden, utan gå vidare för att bli riktigt produktiv. 

1762-2

Fortsätt lära dig nya saker

För att gå framåt, vare sig det är personlig utveckling eller som ett företag, gäller det att förkovra sig. En av hemligheterna bakom framgångsrika personer är att de aldrig slutar lära sig. Som företagare gäller det att välja var du ska satsa. Du jobbar med en budget, begränsade medel och resurser. Men när det kommer till vidareutbildningar så kan du lita på att de lönar sig. Personalen kommer att kunna göra mer på kortare tid, en ekvation som betyder vinst. Computer Sweden skriver om nyheter i Excel. 

En del måste börja från början och lära sig basen. Men de flesta kan redan en hel del om Excel, Word och andra applikationer som är vanliga. Du kan i princip inte få ett jobb idag om du inte kan i alla fall en del om dem. Sedan är det upp till jobbet om de vill satsa lite extra och skapa en modernare eller mer uppdaterad arbetsplats. Som med alla andra investeringar måste du beräkna kostnaden. Vanligtvis så finner du att prognosen är positiv. 

Enkla sätt att spara pengar

Många personer har förundrat sig över hur folk kan falla i lyxfällan, som ju också är grunden för det populära TV-programmet. Men när du ser på det så är det ofta inte de stora sakerna som gör att de har ont om pengar. Det kan vara en sådan enkel sak som att sticka över till macken och handla istället för att gå till en vanlig butik. Eller att de äter allt för mycket snabbmat, chips och annat som egentligen inte är helt nödvändigt. Allt detta visar på att om du inte har kontroll över din ekonomi så kan pengarna lätt rinna ut allt för snabbt. 

Vad kan du då göra för att spara pengar? Ett vanligt sätt är genom att sätta upp en budget. Den måste naturligtvis vara realistisk, du kan inte förvänta dig att äta för 100 kronor i månaden. Såvida du inte alltid går hem till mamma för dina måltider. Men tänk igenom vad du rimligt kan spendera på mat under en månad, och andra saker som är viktiga. Med viktigt så räknas hyra och transport in, försäkringar och dylikt som du inte kan vara utan. Expressen berättar hur du kan hålla ordning på din ekonomi. 

1762-3

Håll reda på din budget

När du väl gjort din uppställning kommer du att se mer eller mindre hur mycket som går åt för nödvändiga saker varje månad. Sedan kan du lägga upp olika konton där du sätter upp nöjen, äta ut, fika, kläder och liknande saker. Ofta är det här du kan spara in de stora pengarna. Bara att köpa kaffe varje dag på väg till jobbet kan bli till en riktigt stor utgift. Om den kostar 30 kronor så kommer du snabbt upp i 600 kronor per månad, eller mer än 7000 kronor om året. Ifall det finns en bryggare på jobbet kanske du kan använda de där pengarna till något annat?

Företag gör något liknande, även om det inte handlar om kaffe. De har sina fasta utgifter, som hyra av lokaler, löner och andra saker som de inte kan vara utan. Men sedan gäller det att planera hur de använder sina resurser på annat. Du måste sätta av en del för marknadsföring, men här kan priserna variera en hel del. Speciellt om du räknar med saker som kan göras på nätet, som ju är så gott som gratis att använda. 

Använd de rätta applikationerna

Vare sig du är företagare eller privatperson måste du ha en full uppsikt över din ekonomi. I alla fall om du vill spara pengar. Excel är ett utmärkt sätt att göra en uppställning som är lätt att förstå, använda och justera vart efter du gör något. Alla posterna är sammankopplade och du kan snabbt göra ett ark för varje avdelning eller familjemedlem. 

Poängen är ett genom att ha uppsikt så kan din ekonomi bli bättre. Eftersom ingen har pengar att kasta bort så ligger det i ditt eget intresse att ha ett system som fungerar. 

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: