Begränsa utsläppen så fort som möjligt

by admin on March 31, 2020

1921-1

Allt som sker på jorden påverkar klimatet. På ett eller annat sätt så är folk ansvariga inte bara för hur det ser ut nu, men även hur miljön kommer att vara för barn och barnbarn. Det här är naturligtvis på gott och ont. Mycket görs idag för att förbättra situationen. Bland annat finns det flera intressanta projekt för att plantera träd. Du kan få bidrag eller bonus om du gör det i vissa länder. På andra håll är det solpaneler och elbilar som är trenden. Mycket av detta är ett led i att minska utsläppen. 

Flera länder har satt ett mål för att minska föroreningarna. Samma sak sker på lägre nivå, i regioner eller städer. Bland annat så jobbas det med att sprida information om hur olika saker påverkar miljön. Små barn på förskolorna får lära sig om plast och vilken inverkan den har på omgivningarna. De deltar ibland i projekt med att städa runt omkring i närmiljön. Allt detta gör att folk blir mer medvetna om sitt ansvar. 

Ett renare land

Miljö är ett stort begrepp som också kan omfatta ett hem. Att hålla alla de miljöer du möter varje dag rena är ett bra sätt att ta hand om sig själv och andra. Dels så förhindrar du flera sjukdomar genom att vara renlig. I utvecklande länder så är just tvätt av person och omgivningar något som man driver hårt. Vikten av att vara ren kan alltså inte nog understrykas. 

Detta innebär naturligtvis inte att du måste göra allting själv. Alla kan bidra till situationen genom att inte skräpa ner och hålla hemmet organiserat. Men du kan mycket väl anlita någon att städa, både hemma och på jobbet. Det viktiga är att det blir gjort och proffsen kan ofta utföra det både snabbare och mer effektivt. Städarna Sverige AB är ett bra val. 

1921-2

En del föredrar att städa själva men kallar in hjälp vid behov. Kanske när det börjar bli dags för julstädning eller när fönstren ska putsa så att vårsolen kan komma fram. Att låta utomstående personal komma in en eller ett par gånger om året kan göra underverk. Även om många faktiskt tycker det är skönt med lite mer regelbunden hjälp. När du flyttar så måste du också städa och då har du verkligen inte ork att ta hand om det själv. Det är viktigt att städa vid flytt

Kommunikationerna ökar runt hela världen

Det finns olika sätt att tänka på miljön. Många fordon har nu utrustats så att de förorena så lite som möjligt. Det är svårt att ta bort dem helt och hållet, för hela världen är uppbyggt runt transport. Dels landets infrastruktur, där du kan använda järnvägar, lastbilar eller kanske båtar för att forsla både personer och saker. Även mellan olika länder finns dessa alternativ. Men för längre sträckor kan det ta allt för lång tid med dessa transportmedel. Nu kan du flyga direkt till Japan från Stockholm. Läs mer i Dagens Industri

Att flyga eller inte har blivit ett hett diskussionsämne. Det är mycket som ska balanseras, och miljön är en sak som kommer med i beräkningen. Tid är en annan faktor som kan vara avgörande. För ett företag har inte råd att förlora så mycket tid, utan måste använda sig av effektivare metoder. Privatpersoner har ofta begränsat med tid, och även pengar, för att kunna resa någonstans. 

Det är klart att alla måste göra som de anser vara bäst. Men det är inte så lätt att ge ett svart eller vitt svar på frågan om transport. Små vardagliga val kan dock spela en stor roll i det långa loppet, så det kan vara bra att skaffa sig lite information om vilka alternativ som finns. Linköping vill vara fria från koldioxid. Läs om problemen i artikeln hos SVT

1921-3

Hur du kan bidra till en renare miljö

Som redan nämnts kan alla ta sitt ansvar för de olika miljöer du möter var dag. Hem, jobb, skola, offentliga platser och gatorna runt omkring dig. Genom att vara uppmärksam och inte direkt skräpa ner har du tagit ett steg i rätt riktning. Valet av transportmedel är ett annat sätt att minska utsläpp och hålla naturen sundare. Det är inte alltid möjligt att göra exakt som du vill, men så långt det är möjligt kan du bidra till en renare miljö. 

Samåkning är alltid bra, även om det kräver en viss organisation. Bara en sådan sak som att vecko-eller månadshandla kan minska behovet av att köra bilen till affären. En liten detalj som dock kan göra stor skillnad om allt fler gör det. Många butiker anger nu om produkterna är närodlade eller kommer långt bort ifrån. Här kan du göra ett aktivt val även om vissa grönsaker och annan mat kan kosta lite mer när de är från trakterna runt omkring. 

Det gäller hela tiden att väga för-och nackdelar. Tyvärr är en ren miljö ett komplext problem. Organiska varor kan vara bra för både dig och miljön. Men om de måste transporteras från andra länder med flyg så kan du förlora den miljövänliga aspekten längs vägen. Med andra ord så är det inte alltid svart eller vitt. Gör det du tycker är bäst, och satsa på en renare jord. 

Arbeta mot de långsiktiga målen

Det är många länder och städer som satt ett mål. Ett datum då de vill ha minskat sina utsläpp till en viss gräns. För en del så innebär det en nollställning. De vill värna om miljön och framtiden till den grad att de är beredda på en helomvändning. Tyvärr är detta något som faktiskt behövs. Jorden börjar bli ganska så trött, bildligt talat. Samtidigt så har naturen en fantastisk förmåga att förnya sig. Därför är det alltid bättre att dra ner på utsläpp och föroreningar så fort som möjligt. 

Alla kan dra sitt strå till stacken genom att göra förståndiga val. Om du väljer rätt i det dagliga livet så kommer statens och kommunernas insatser att kännas helt naturliga. Rena omgivningar är inte en självklarhet, men något som alla måste jobba för. 

 

Comments on this entry are closed.

Previous post: