Därför behöver skolor fler smarta eluttag

by admin on March 19, 2018

688-1

Dagens skolor har ett annorlunda upplägg jämfört med för bara några år sedan. Idag är det vanligt att eleverna får en dator att jobba med som de också kan ta hem. De flesta, om inte alla, har en mobiltelefon som de använder under dagens lopp. Även lärarna utnyttjar digitala hjälpmedel allt oftare i undervisningen. Allt detta har lett till ett stort behov av smarta eluttag.

Alla dessa enheter av olika slag måste nämligen laddas. Skoldatorerna kanske pluggas in under eftermiddagarna och nätterna, en del har speciella datorskåp där allting kan låsas in. Men vanligtvis så måste mobiltelefoner och plattor laddas under dagens lopp. I många skolor så finns det helt enkelt inte tillräckligt med uttag för detta. Skolorna byggdes innan det var vanligt med mobila enheter.

Planera för din konsumtion

Det är inte bara i skolorna som livet har förändrats. I de flesta hem finns det flera gånger mer elektriska apparater och mobila enheter än tidigare. Det mesta drivs med el, till och med bilarna. Därför måste du ibland anpassa ditt hem och förändra elinstallationen en smula. Allt fler väljer också att installera solpaneler eller på annat sätt utnyttja de naturliga energikällorna. Du hör talas om smarta hem och fokus ligger på att vara energisnål, utan att ge vika för familjens behov. Det går att hitta mycket bra elmaterial online om man gör lite efterforskningar.

Förutom att du vill satsa på att spara energi genom att använda ordentlig utrusning så har utvecklingen även gått framåt en del. Idag finns det snygga lösningar för apparater och annat som drivs med el. Du måste inte ha ett virrvarr av sladdar som bara samlar damm. Istället kan du installera snygga uttag som bara kommer fram när du behöver dem. Du kan klicka här för att läsa mer information om popup eluttag till kök. Dessa uttag är praktiska och kan verkligen förändra ditt kök. Många av dem har till och med ett uttag för att ladda mobilen eller plattan. Moderna elinstallationer på sitt allra bästa.

688-2

Stort behov av el i skolorna

Dagens undervisning är som sagt baserat ganska mycket på att ha tillgång till internet eller datorer. Det är viktigt att förbereda ungdomarna för arbetslivet och göra dem så bekanta som möjligt med dessa medier. Därför måste de vara väl insatta i hur datorerna fungerar samt hur du kan utnyttja internet fullt ut. Samtidigt så finns många av de traditionella verktygen och utrustningen fortfarande kvar. Det är ju inte allt som blivit digitaliserat. Sveriges Radio rapporterar i ett inslag att skolor behöver fler eluttag.

Det är inte så svårt att planera för de nybyggda skolorna. Idag har de flesta byggnader ett större behov av eluttag. Inte bara i vissa rum, för idag så används mobila enheter precis överallt. Det är inte ovanligt att sitta med datorn eller plattan i köket, badrummet eller sovrummet. Begreppet hemmakontor har fått en ny innebörd, med tanke på alla de moderna hjälpmedel som finns nu för tiden. När du ändå bygger nytt så är det lätt att tillfredsställa alla dessa behov. Problemet kan vara i de äldre skolorna, de som byggdes långt innan den elektroniska tidsåldern. Här krävs det ofta större ingrepp för att de ska kunna ha tillräckligt med eluttag och allt annat som behövs nu för tiden.

Ett väl fungerande elsystem

Många gamla hus har behov av en uppgradering. De kanske inte är direkt farliga, men det kan ofta löna sig att modernisera elinstallationen. Inte bara för att få fler och smartare eluttag men också för att undvika brand och andra otrevliga situationer. Vestmanlands Läns Tidning skriver i en artikel om hur brandkåren ryckte ut till gammalt eluttag. Här var det inte fråga om brand men det utvecklades ändå till en potentiellt allvarlig händelse.

Om själva installationen är lagom stor och väl utförd kanske du kan koncentrera dig på detaljerna. Ett popup eluttag är toppen, speciellt om du renoverar köket och vill förnya det. Varför ska du behöva se på fula uttag när de kan gömmas undan så effektivt? Denna sorts uttag är också praktiskt att ha i ett klassrum eller konferenscenter. Det finns alltid något som måste laddas eller som drivs med el, så de kommer väl till pass.

Tänk smart och ladda mer

Helt klart så kan en viss uppfräschning vara på sin plats runt om i skolorna. Bara det faktum att alla elever har minst en telefon, och att de flesta behöver ladda den någon gång under dagen, visar på vikten av uttag. Det är lätt att säga att privata telefoner inte ska användas under skoldagen. Men på raster och på vägen till eller från skolan så behövs ofta mobilen. Alla kan inte ladda samtidigt, men någon form av arrangemang bör finnas på plats.

Ännu viktigare är det att kunna ladda de enheter som används för undervisningen. Mycket av skolarbetet är lagrat och ska redovisas från datorn. Om den har dåligt med batteri så blir det svårt att ens fullfölja lektionen. Det handlar alltså inte så mycket om att ha det roligt som att kunna undervisa på rätt sätt.

688-3

Nu för tiden är nämligen smarta eluttag och bra installationer inte längre en lyxvara. Det är inte bara de rika som har behov av mycket energi, eller i alla fall möjligheten att utnyttja många apparater som drivs med el. Allt fler lyckas dra ner på sin konsumtion, trots att det nu är fler saker som behöver energi. Men det beror på hur det utnyttjas och under vilka tider.

Moderna skolor som är väl utrustade

Det gäller att hänga med i utvecklingen. Dagens samhälle är mycket annorlunda än när skolor och andra byggnader byggdes. Även de som är relativt nya har inte allt det som behövs idag. Därför gäller det att tänka om och planera renoveringar eller satsningar på ett nytt sätt. Det är klart att pengar alltid är ett problem, skolorna kämpar redan på med sin budget. Men när det är fråga om en effektiv undervisning så måste det få prioritet. Med tiden kommer alla skolor att ha fler smarta eluttag.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: