Detta är fraserna som gör resan till Thailand lättare

by admin on April 24, 2018

1064-1

Du måste inte lära dig språket i varje land du besöker. Men helt klart så gör det livet lättare om du på något sätt kan kommunicera med lokalbefolkningen. Speciellt då i länder där engelska inte är så utspritt och det enda valet är att vifta med händerna. Thailand är ett populärt resmål bland svenska folket. Genom att lära dig några få fraser kan du få en mycket trevligare semester.

Allt fler svenskar väljer också att bosätta sig mer eller mindre permanent i Thailand. De öppnar verksamheter och en del har varit där i decennier. Vädret är fantastiskt och folk är vänliga. Kan du sedan resa hem med jämna mellanrum så har du ju det bästa av två världar. De flesta lär sig aldrig thailändska, i alla fall inte helt och hållet. Men några ord här och där kommer att locka fram ett leende och öppna dörrar för dig.

Lära sig ett nytt språk

Det krävs en del för att lära sig ett nytt språk. Men du kan göra det på flera olika sätt, en del lättare än andra. Ett bra alternativ kan vara att ta en kurs på nätet. Då kan du göra dina lektioner så gott som var som helst. På en tidpunkt som passar dig. Detta är speciellt bra för de som har svårt att komma ifrån på kvällarna, kanske för att de har barn eller jobbar skift. Learn thai online och prata som lokalborna. Det kan ta ett tag innan du blir så pass duktig, men även lite kunskap är en mycket bra början.

Speciellt som många inte lär sig någonting. De hankar sig fram med engelska eller håller sig till folk som de kan förstå. Det är inget fel med det. Men du kan vara säker på att den inhemska befolkningen kommer att uppskatta dina ansträngningar att kommunicera med dem på deras eget språk. Om du vill resa runt lite i Thailand kan dessa språkövningar också vara till hjälp. Så fort du lämnar de större turistorterna blir det allt fler som kan engelska. Här kan du verkligen klara dig bättre genom att lära dig de viktigaste uttrycken och fraserna. Online courses in thai är ett bra sätt att lära sig språket på en tid som passar dig.

1064-2

Anpassa sig till värdlandet

Det är alltid bra att komma ihåg att som turist är du gäst i landet. Du måste anpassa dig och ta reda på vilka regler som gäller. En del kanske resebyråns broschyr informerar om, men annat är det upp till dig att vara vaken. Ett exempel kan vara ställen där du måste täcka vissa kroppsdelar innan du kan gå in i kyrkor eller ens ut på gatorna. I Thailand så har de infört rökförbud på många stränder. Om du bryter mot lagen här kan straffet vara hårt, med fängelsevistelse. Ingen har lust att sitta ens en dag i ett thailändskt fängelse. SVT Nyheter skriver här om hur du om du kan thailändska lättare kan lära dig regler och lagar i Thailand.

Att lära sig lite om språket kan alltså vara en bra ide’. Du slipper förlita dig på andra och kan istället ta dig fram på egen hand. Många tycker om att bli mer bekanta med det riktiga landet, det vill säga det som ligger utanför turistorterna. Thailand är så mycket mer än Phuket och Pattaya, det har en rik kultur och är ett fantastiskt land. Du kan komma närmare om du lyckas prata med folk som bor där. Inte så att du måste lära dig flytande thailändska. Det kan räcka med en liten konversation här och där. Men dina ansträngningar kommer inte att förbli osedda.

Var kan du börja?

Om du inte har lust att lära dig så mycket av språket kan det räcka med de allra viktigaste uttrycken. Hej, tack, jag förstår inte och liknande fraser kan göra stor skillnad på din semester. Thailändska är ett svårt språk med många vändningar. För en svensk är det inte så lätt att lära sig eftersom det är långt från svenskans grammatik och uttal. Men några fraser sitter alltid väl, och visar att du är intresserad av de du möter. Expressen tipsar här om fraserna som gör det lättare att resa till Thailand. Var förberedd på att göra misstag, och ta inte dig själv så allvarligt.

Bara det faktum att du kan skilja mellan man och kvinna kan vara tillräckligt för att få kontakt. Om du sedan lägger till ett tack så brukar det bli stor uppståndelse. Det är klart att om du bara är på besök kanske du inte har så stor möjlighet att träffa lokalbefolkningen. Men en hel del beror på dig själv. Det finns fördelar med att hålla sig till turiststränderna och de stora hotellen. Du får en skön semester med sol och bad, samt alla de bekvämligheter du önskar när du är ledig. Men du måste inte gå långt för att se det riktiga Thailand, där du kan öva dig på dina fraser.

Hur det är att bo i Thailand

Det är inte alltid så lätt att få arbetstillstånd i Thailand. Du måste gå runt till flera myndigheter och kontor. Om du inte heller vill muta någon så tar det ännu längre tid, men det är helt möjligt att komma igång med en lukrativ verksamhet. Nu när så många svenskar valt att flytta till Thailand så har även behovet av svenska skolor ökat. Andra satsar på turismen, med båtar och restauranger. Ett svenskt gym på den thailändska kusten sitter inte heller helt fel.

Som svensk får du det lättare i Thailand om du kan språket. Läs mer på den här sidan i Expressen. Det är få som klarar av att lära sig tala det flytande. Men vanligtvis så har folk stor förståelse för en utlänning som gör sitt bästa. När samma ord kan ha fem olika betydelser beroende på vilken betoning du ger det. De har säkert samma problem när de ska lära sig ett nytt språk. Med några ord på thailändska och resten på engelska så kan du komma närmare folk och få mer uträttat. Ju mer du lär dig desto bättre, så det gäller att inte ge upp.

1064-3

Roligt att resa runt

Det är underbart att se sig om i världen. Uppleva nya kulturer, maträtter och folkslag. Många trivs i Thailand för att det är så vackert och klimatet är gynnsamt. Men också för att de känner sig välkomna. När folk är vänliga har du större lust att komma dem nära. Att lära sig språket kan vara en del av processen. Hela tiden gäller det att komma ihåg hur du är gäst i deras land. Det kan ta tid att bli en del av etablissemanget, så att säga. Troligtvis kommer du alltid att förbli utlänningen som hyr huset bakom ananasträdet. Fast det kommer att sägas med respekt i rösten och med en värme som bara dina egna ansträngningar kan åstadkomma.

Att anpassa sig är naturligt. Du har fortfarande kvar din identitet och kultur, ingenting kan förändra det. Men du kommer att förstå dina grannar bättre och säkert få fler vänner om du försöker lära dig språket. Vare sig du bor i Thailand permanent eller är på genomresa så är nyckeln till folks hjärta deras språk.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: