Hur du kan skydda dig mot inbrott

by admin on December 4, 2016

I vissa områden är faran för inbrott större än i andra, men man kan aldrig vara helt säker på om de kommer att slå till i ens grannskap eller inte. Detta betyder dock inte att folk behöver gå runt och vara rädda, som i vissa städer i andra länder. Istället bör man göra allt som står i ens makt för att göra det svårare för tjuvarna både att bryta sig in och att få med sig värdesakerna. Det handlar ju inte bara om att skydda sina ägodelar utan även ens privatliv och hemfrid.

Burglar working on lock of front door

Allt fler familjer installerar ett larm som reagerar på olika sätt. Kanske om någon öppnar dörren utan att kunna koden, eller så går larmet så fort någon rör sig i närheten av hemmet. Vissa larm är kopplade till en larmcentral där någon rycker ut, andra gör oväsen för att väcka grannarna och rent allmänt göra tjuven påtaglig.

Vidta åtgärder i förväg

Ibland är det en ren slump att tjuvarna väljer ens hem, men ibland så är det ligor som kammar genom olika bostadsområden för att hitta de hus som är lättast att ta sig in. De känner igen tecknen på att någon är bortrest, eller så ser de efter svaga punkter där man kan ta sig in. Ett bra sätt att förhindra detta är genom att ha en bra grannsämja, att man ser efter varandras hem vid resor eller rent allmänt håller ögonen öppna.

Sedan gäller det att se över sitt eget hus och komma underfund med de svaga punkterna långt innan tjuven gör det. Alla fönster bör stängas med ett bra lås, och likaså en ordentligt låst dörr kan vara en bra ide’. Det är viktigt att inte ha som vana att lämna badrumsfönstret öppet eller på andra sätt bjuda in ovälkomna besökare. Källarfönster bör helst ha galler, och dörren mellan källare och hus kan gärna vara låst hela tiden. Ibland räcker de med att fördröja inbrottet, för det är vanligt att de har kort om tid.

Inne i hemmet kan man också förhindra stöld. Man kan till exempel köpa ett säkerhetsskåp från butikskassa.com. Dessa är vanliga på arbetsplatser där man hanterar kontanter, men de är minst lika bra att ha i hemmet. Ett litet kassaskåp som bultas fast i garderoben eller väggen kan göra stor skillnad. Här kan man lägga viktiga dokument som passen, samt sina äkta smycken. Något annat som tjuvar inte tycker om är vad som för ett antal år sedan kallades för operation märkning. Det innebär att man märker sina värdefulla saker med ett osynligt bläck som sedan kan ses med ultraviolett ljus. Detta gör det svårare för tjuvarna att sälja stöldgodset eftersom det är lätt att identifiera. I den här artikeln från Västerbottens Folkblad kan man läsa om hur man bäst skyddar sig mot inbrott.

Olika sätt att skydda sig

Alla dessa åtgärder kan ta lite tid att ordna med, men är helt klart värt all den tid och pengar man lägger ner på det. Många gånger så handlar det mest om att tänka efter och vara vaken för vad som kan ske. Det är självklart att en full brevlåda är ett tecken på att familjen är bortrest, och även om hemmet är helt mörkt. Istället kan man be grannen ta in posten och kanske köpa en timer för att sätta på lamporna lite då och då. Det kan vara svårt att ha en absolut garanti för att tjuvarna inte ska försöka men med dessa små detaljer kommer det att vara bra mycket mindre troligt att de kommer att lyckas. Genom att säkra sitt hem kan man åka till både jobb och semester utan att behöva oroa sig för sina ägodelar.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: