Lund har svår vattenbrist

by admin on October 12, 2019

Många gånger så uppstår nya tekniker och uppfinningar från ett behov. Många av de som blivit rika på att tillverka appar har hittat ett område där det inte redan fanns några lösningar och sedan byggt på det. Andra gånger kan det vara katastrofer eller komplicerade situationer som gör att folk ser lite närmare på vad de kan göra för att det inte ska upprepas. Den stora torkan som varit i Sverige är ett bra exempel på detta. 

Med alla de stora skogsbränderna som härjade samt låga grundvattennivåer så bestämdes sig forskarna för att gå lite djupare med frågan om vatten. Det var ingen hemlighet att det var en svår sommar, och det var inte alls länge sedan. Nu gäller det att se till att riskerna inte fortsätter att öka. Om det skulle bli en lika torr sommar igen så måste alla vara bättre förberedda. 

1789-2

Hur du klarar av värmen

Svenska folket är inte direkt vant vid värmeböljor. Men de senaste åren har de bara ökat, så nu gäller det att lära sig hantera den. Det är klart att det är skönt när det är varmt, men det finns gränser. Sedan kan det också vara farligt med värme, speciellt om du inte vet hur du ska skydda dig. Även i sydligare länder där folk alltid levt med höga sommartemperaturer så dör en del bara för att de inte dricker tillräckligt med vatten. Det är nämligen ett första steg i att klara av värmen. 

När du är utomhus kan det också vara bra att ha på sig en hatt eller keps. Solens strålar kan vara starka, och ibland så känner du inte av det så mycket. Även om du vill bli brun så kan en bra solkräm vara på sin plats. Vartefter du får mer färg kan du sänka faktorn, men huden mår bra av ett lager skyddande kräm. Ibland kan det också vara bra att inte promenera så mycket i solen. Det kan vara nog så ansträngande för hjärta och kropp. Så satsa på att ta en taxi om du måste förflytta dig, speciellt mitt på dagen. Ta dig en titt på deras webbplats

Mycket som händer i södra Sverige

Ju längre söderut du kommer, desto starkare brukar värmen vara. De har inte mycket kyla eller snö ens under vintern, för klimatet är väldigt olika mellan norr och syd. Här går också utvecklingen framåt med olika satsningar. Computer Sweden skriver om mobiljätten som kommer till Lund. Det internationella företaget vill bredda sig och jobba med något som de kanske inte är så kända för. 

Det är lätt att ta sig vidare ner på kontinenten när du befinner dig i Lund med omgivningar. Naturligtvis kan du alltid flyga, men med tåg och bil är det lätt att pendla. Läget är alltså gunstigt för vissa industrier eller branscher. Hela södra Sverige är väl sammanlänkat med resten av landet, men även resten av Europa. Idag har det blivit vanligare än någonsin förr att sprida ut sina verksamheter. Du hittar en plats som passar dig, både ekonomiskt och geografiskt. Samtidigt så har internet öppnat stora möjligheter som inte fanns tidigare. 

 

Begränsa riskerna med värme

Men om det blir allt för varmt igen så kan det leda till vattenbrist. Det är i alla fall ett av de scenarion som forskarna är rädda för. Därför satsar de nu mycket på att ta till vara det regn som faller. Så lite som möjligt ska gå till spillo. Men det är en balans mellan att bevattna jorden och spara vatten. Det är därför de visa är upptagna på att hitta en lösning. Forskare i Lund ser på vattenbristen. 

Med mindre varma år emellan blir det dock lättare att handskas med värme och vattenbrist. Hade det varit allt för många år på rad hade säkert skadorna blivit ännu större. På sina håll kunde folk inte gå ut på balkongen för att det var så mycket sot och rök i luften. Trots att de bodde en bra bit bort från skogsbränderna. Så det är ett allvarligt problem som verkligen måste lösas innan nästa värmebölja. 

Hur du kan spara på vattnet

Egentligen spelar det ingen roll om det är varmt eller inte. Vatten är en resurs som alla bör spara på. Bara en sådan liten sak som att stänga av duschen medan du tvålar in dig kan leda till stora besparingar. Kör inte tvätt-eller diskmaskin såvida de inte är fulla, och välj gärna den ekologiska cykeln.

 Att duscha istället för att bada är ett annat sätt att spara in på resurserna, och korta gärna av duschen också när du kan. Utomhus kan du ta för vana att samla upp regnvattnet för att vattna trädgården. En vattenspridare använder lätt 150 liter vatten på 20 minuter. Alla dessa tilltag kan verka som en droppe i havet. Men om alla är medvetna om hur de kan spara in på vattnet så kommer det att göra stor skillnad.  

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: