Miljötänkade – Varmkomposter och förbränningstoaletter

by admin on July 6, 2012

kompostTar du hand om dina sopor på ett bra sätt idag, och gör du det på ett bra sätt för miljön? Inte, de flesta av oss har inte funnit hur bra och samtidigt roligt det är att kompostera vårt hushållsavfall.

Bor man ”på landet” så brukar det vara en naturlig del eftersom man får även en väldigt brukbar jord till sitt land som är fylld med härliga vitaminer för grönsaker och frukter av alla dess sorter. Det finns även idag olika hyresvärdar och bostadsrätter som har komposter på deras mark och det är bra för alla.

Det finns idag olika typer av komposter och man kan göra även bygga egna komposter eller så köper man en kompost som är färdig. En av den vanligaste komposten som finns är den som är tillverkad i trä, och det enda problemet är när det blir kallt ute för att då fungerar inte nedbrytningen så bra. Vi kan kasta nästan all typ av hushållssopor i en kompost och när nedbrytningen ske som med fruktskal, köttrester, fiskrester etc. så bildas det värme, men den värmen räcker inte till på vissa modeller vintertid och man kan då lösa dit istället med en varmkompost.

Skillnaden ligger i att det finns olika komposter som är tillverkade i olika material som plåt som är då förzinkad, trä, plast etc. Metall i sig har en förmåga att bli lätt nedkyld och samma gäller ibland för trä, men det material som klarar sig bäst mot kyla är faktiskt plast. Det finns även varmkompost som är isolerad och kan därmed fungera också bra på vintern.

Om förbränningstoaletter
Det mest moderna utomhusdass som man kan ha är en förbränningstoalett, men att tänka på är att de kostar också mer än en vanlig torrtoalett eller mulltoa. Fördelen med en förbränningstoalett är att du slipper ta hand om avföringen manuellt så att säga. På en förbränningstoalett så bryts allt ned och det enda som kommer ut är aska. De finns i versioner som går på el och har man inte el så finns det modeller av förbränningstoalett som drivs med gas. Det bästa är att det är helt miljövänligt och förbränningen görs i höga temperaturer och det kommer bara ut lite aska som inte luktar.

Vilken typ av modernt utomhusdass som du skall välja är så klart en förbränningstoalett på grund av att du slipper all typ av underhåll och det bara kommer ut aska. Vid val av en torrtoalett eller mulltoa så är det mer jobb, allra helst om du väljer en manuell modell. Tipset är då att välja en med motor annars kan det bli jobbigt. Det är så klart en prisfråga och en torrtoalett kostar betydligt mindre än en förbränningstoalett men i långa loppet så är en det en bättre investering och också helt utan en tanke på skötsel.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: