Nya seder runt påskfirandet

by admin on December 23, 2019

1675-1

Även om själva påskfirandet är en gammal tradition så har det tillkommit en del nya seder under årens lopp. Precis som med alla andra högtider är det en konstant utveckling, med vissa fasta inslag. Påsken är inte den samma utan ägg, det är något som nog aldrig kommer att försvinna. Men hur du äter äggen kan variera mellan olika landsdelar. Och hela tiden så tillkommer det nya seder som gör det hela ännu intressantare. 

Just äggen är en symbol av liv, och påsken handlar ju egentligen om Jesu uppståndelse. Samtidigt så var det förbjudet att äta ägg, och kött, under den långa fastan som ledde fram till påsk. Så det kändes helt fantastiskt att kunna frossa i olika äggrätter efter över en månad med bara grönsaker. Att sedan hönsen började värpa mer när det blev ljusare ute har nog också bidragit till traditionen. Det beräknas gå åt 6 miljoner ägg i timmen på påskafton, så äggen är helt klart en sed som håller i sig. 

Dekorera till påsk

Nu är det ju inte bara maten som är speciell vid påskfirandet. Långt innan själva högtiden kommer så brukar folk pynta sina hem. Det ska synas att det är påsk, vår och att livet rent allmänt är ljusare. Alla familjer har sina egna traditioner, och vissa av dem håller de styvt på. Men många tycker också om att variera sig lite. Bland de gamla klenoderna som gått i arv med något nytt och fräscht. Med Bloomsbury barns påskinredning kommer du garanterat att göra succé. 

Gult är naturligtvis en viktig färg till påsk. Men det betyder inte att allting måste vara gult. Istället är det många som väljer att fira påsk med flera härliga färger, där gult ofta är dominerande. Det finns så många finna blommor som hör samman med den här tiden. Påskriset är en bra möjlighet att föra in sol och färg i hemmet. Kycklingar, påskkärringar och mycket annat gör att du verkligen får en härlig festkänsla. När du förbereder påskpyntet har du mycket att välja på. 

1675-2

Umgås med släkt och vänner

Förutom att högtiderna är en chans att dekorera och pynta så är det framför allt en tid att vara tillsammans. Många familjer samlas på påskafton, vare sig de är religiösa eller inte. Eller så bjuder du in dina vänner, bekanta och andra som du vill ska vara en del av påskfirandet. För lite finare tillställningar kan det vara bra att förbereda sig lite. Känna till seder och bruk så du inte gör bort dig. Metro skriver om hur du kan klara av påsklunchen. 

Men det är inte alla samlingar som är lika högtidliga. De flesta tycker bara om att vara tillsammans, att kunna slappna av och äta lite god mat. Det är ändå en av de största anledningarna för att fira påsk i ett så pass sekulärt land som Sverige. Folk tycker om traditioner, och utnyttjar tillfället till att ha det bra. Det är fortfarande många barn som tycker om att klä ut sig som påskkärringar. Och traditionen med att göra en skattjakt och leta efter gömda ägg börjar verkligen få fart. 

Dags för nya seder

Egentligen är traditionen med att leta efter ägg inte så gammal här i landet. Det vill säga den kom från Tyskland på 1900-talet, men fick inte riktigt fart. Nu för tiden börjar det bli vanligare att gömma ägg, enligt traditionen var det påskharen som gömde dem, och låta barnen få leta reda på dem. En skattjakt är alltid spännande och du kan göra den så enkel eller komplicerad som du vill. Och som barnens ålder tillåter. Det kanske kan bli en ny sed där hela familjen deltar, en megaskattjakt som tar er utomhus. 

Något annat som börjar förändras är påskriset. Det har också funnits bra länge, om än med olika variationer. Nu för tiden är det ingen som slår någon med riset, som det en gång var sed att göra. Istället är det ett trevligt sätt att hälsa våren på, när de små knopparna börjar slå ut. Något som börjar bli allt vanligare är dock att inte pynta riset med fjädrar. I alla fall inte riktiga sådana eftersom det inte går att garantera att fåglarna behandlas väl. 

1675-7-3

Men det går att göra snygga fjädrar av andra material. Så vart efter som allt fler väljer att inte köpa vanliga fjädrar så kommer helt säkert produktionen av bra alternativ att växa till sig. Eller så kommer det att bli en helt ny tradition runt dekorationen av riset. Ett ovanligt sätt att pynta påskriset

Fira påsk med stil

Hur du ska dekorera hemmet inför påsken är ett alldeles personligt val. Ingen är den andra lik så därför varierar även påskpyntet. De flesta vill nog inte vara utan påskriset, men utan riktiga fjädrar. Några härliga påskägg fyllda med godsaker hör också till, speciellt om du har barn. Sedan är det vanligt med påskliljor, antingen riktiga eller som dekorationer. Dekorera precis som du vill, för att göra det lite extra festligt. 

Sedan finns det flera roliga rätter du kan tillaga med ägg, bara för att göra det lite extra speciellt runt påsk. Det är nog inte många som fastar de 40 dagarna som leder upp till högtiden. Men det är nog inte så farlig, för påskmaten smakar gott även om du ätit kött veckan innan. Framför allt ska du se till att njuta av ledigheten och umgänget med nära och kära. För det är alltid det allra viktigaste. 

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: