Så tar företagen fibertekniken in i framtiden

by admin on July 8, 2019

1543-1

Hur framtiden ser ut är det ingen som vet. Bara en sak är helt säker. Det kommer att finnas internet. De flesta har absolut inget tvivel om att det världsvida nätet är här för att stanna. Du kan inte klara dig utan nu för tiden. Eller det är i alla fall väldigt svårt. Inte för att så många vill försöka, för det är ett fantastiskt medium. Du kan göra så gott som allt ifall du är uppkopplad. Men det gäller att ha en bra koppling, för annars går det trögt.

Det pratas mycket om bandvidd och minne, gigabytes och annat som inte är grekiska utan dataspråk. En del pratar det flytande och kan göra vad de vill med sina datorer. Allmänheten kan använda dem och har ofta mer än en enhet eller funktion som kräver att du är online. Folk lagar mat med recept de hittar på nätet, ser på TV eller video, jobbar, umgås och delar med sig av sitt liv och bilder. Med andra ord så är internet något du verkligen vill satsa på. Det är framtiden. Frågan är bara hur du ska använda det och vilket sätt är mest effektivt. 

Den allra bästa uppkopplingen

Det stora flertalet har vid det här laget blivit väl informerade om nyttan av fibernätet. Om inte annat så har du sett hur de gräver överallt. Det handlar om optiska kablar, ofta väldigt fina och gjorda av glas eller plast. Informationen skickas med ljus och det går mycket snabbt. En annan fördel med de optiska kablarna är att de inte påverkas av vädret. Så även om det åskar eller blixtrar så kan du vara uppkopplad till nätet. Stadsnätsbolaget AB kopplar samman alla aktörer för ett bra fibernät. 

Allt detta har gjort fiber till en av framtidens möjligheter. Sakta men säkert så kommer hela Sverige att täckas av optiska fiberkablar. Det gamla telenätet med sina kopparledningar kommer att fasas ut. Så om du vill ha det allra bästa gäller det att satsa på fiber. De flesta vill ju kunna ha en bra uppkoppling från hemmet och inte vara beroende av det mobila nätet. Stadsnätsbolaget AB. För mer information om fibernät kan du besöka. 

Som redan nämnts så handlar det inte bara om att komma ut på nätet. Nu för tiden så är enheterna och programmen formade så att de kräver en ganska bra uppkoppling. Du kan inte ladda ner vissa appar på en gammal iPhone, för systemen passar inte ihop. Den är för långsam och har inte tillräckligt med kapacitet. Och det är likadant med det mesta. Om du ska kunna skicka stora filer till dina kunder eller se på TV i streaming så måste du tänka på hur du är uppkopplade. Med andra ord gäller det att välja fiber. 

1543-2

En stor investering

Helt klart så har fibernätet kostat staten en hel del, vilket även medborgarna får betala. På sina håll kostar det lite extra, för du måste själv planera uppkopplingen till nätet. Privata villor eller områden får ett erbjudande om att koppla upp till det stora fibernätet. Men den sista biten måste de gräva själva och se till att kablarna kommer ner i jorden. När det handlar om flera hushåll så brukar det bli förhandlingar mellan föreningen och ett fibernätsbolag. Ofta är valet mellan en billig engångskostnad och dyrare månadsavgift, eller tvärtom. 

Vanligtvis måste flertalet som bor i området vara med om att betala. Det vill säga om du inte får med dig majoriteten så blir det inget fibernät. På sina ställen har det lett till påtryckningar och diskussioner. Ibland är inte frågan om de ska ha fiber eller inte utan vilken lösning som är den bästa. Mariestadstidningen skriver här om hur man gör gemensam sak för att betala för fibernätet. 

När det handlar om enstaka villor kan du själv ta tag i saken. Antingen så gräver du själv, eller så anlitar du någon för att göra jobbet. Därefter kommer de och lägger ner fiberkablarna, och du har blivit en del av ett av landets största nät. Många vill ha chansen till en snabb uppkoppling som fungerar som den ska. Samtidigt så är det en viktig detalj som höjer värdet på huset. Du kanske får lägga ut en bra slant nu, men det kan ses som en investering för framtiden. 

Vikten av att se framåt

Den digitala utvecklingen verkar springa framåt. Ibland kan det vara svårt att hänga med. Och de flesta har väl inte heller behov av att kunna allt. Det är ju därför du anlitar IT-experter eller frågar någon annan. Computer Sweden rapporterar här om företagen som tar fibertekniken in i framtiden. Fibernätet är en del av framstegen som gjorts i hur du använder internet. Det har flera fördelar som gör att de flesta ser det som en viktig del av utvecklingen. 

1543-3

Behovet av en snabb uppkoppling kan inte nog understrykas. Det ska inte ta flera minuter att ladda ner eller upp enkla filer eller bilder. När det handlar om ännu större kapacitet så kan det vara avgörande att det går snabbt. Ett antal företag har byggt upp hela sin verksamhet på detta. Samtidigt så är kapaciteten viktig, och även här så ligger fibern bra till. 

Alla ska få internet

Det viktiga nu är att alla ska få tillgång till fibernätet. Framför allt på landsbygden där en snabb uppkoppling kan göra stor skillnad. På sina håll har det varit svårt att realisera planerna, men det går framåt. Tanken är att inom kort tid ska alla hushåll ha chansen att koppla upp sig. På sina håll har det stoppats av föreningar där alla inte kommer överens. Dels har du en del som inte tycker det är värt att koppla in fibernätet till huset. De kanske inte använder internet så mycket och bara ser på kostnaden. 

Andra tycker inte de har fått ett bra avtal och säger nej av den anledningen. Då kan det hjälpa att komma fram med olika lösningar och presentera dem. Det är klart att när du ska lägga ut en 20-30 000 kronor så måste det vara bra. Många tar ett lån för att betala för nedgrävningen av kablarna och inkoppling av fiber. De ser det som en långsiktig investering, som det ju faktiskt är. Men då vill de ha ett bra avtal som täcker deras behov. Ingen har lust att kasta bort eller slösa med sina pengar för något de inte vill ha. 

Fibernätet är framtidens melodi. Förhoppningsvis ska det inte ta så mycket längre förrän alla som vill är uppkopplade. Då kan du utnyttja den fantastiska kapacitet och hastighet som fibern innebär. Det kommer helt säkert att förändra en del av dina vanor, och göra livet lättare. 

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: